Klaverfabrikken Live

Co2-neutral

om-os

Klaverfabrikken er verdens første Co2-neutrale spillested. Det blev vi i 2011 da vi d. 18 august indviede det 230kvm. solcelleanlægget på husets tag. Men tanken om genbrug og bæredygtighed er ikke ny i Klaverfabrikken. Da Klaverfabrikken startede i 1994 var det hurtigt en stor del af husets kultur at man ikke smed ud, men gemte og genbrugte materialer mm.  

I 2009 tog det for alvor fart og man begyndte at drømme om at være blive Co2neutralt spillested. Klimakoncerter, hvor overskudet gik til arbejdet med husets bæredygtighed blev afholdt. Ildsjæle blandt frivillige og musikere var med til at skabe grobund for at midlerne kunne komme i hus. Til en start brugte man de indsamlede midler til at skifte scenelyset ud med LED-lys. LED-lys kendetegner sig ved at kun bruge 10% strøm i forhold til gammeldags scenelys. Derudover er teknologien nu så meget med, at LEDlys rent faktisk giver lysmanden bedre flere muligheder for den helt rigtige koncertstemning.

I 2010 blev husets energiforbrug analyseret og man kom frem til at et solcelleanlæg på taget ville kunne kompensere for Co2-belastningen fra både vand og el. Derfor var målet nu fastlagt, man skulle samle ind og skaffe midler til et solcelleanlæg. Undervejs har projektet mødt stor velvilje fra Hillerød kommune, det lokale forsyningsselskab og lokale sponsorer.

I 2011 valgte Hillerøds borgmester, Kirsten Jensen, at holde sin 50 års fødselsdag i Klaverfabrikken. Fødselaren ønskede sig ikke gaver, men tilskud til Klaverfabrikkens solcelleanlæg. På dagen blev der indsamlet lige knap 100.000 kr. som blev det store finalestartskud. Efterfølgende kom der positive tilbagemeldinger fra solcellefirmaet Solar og EU-støttepuljerne som gerne ville støtte projektet

Det hele blev virkelighed d. 18 august 2011 hvor solcelleanlægget var installeret og kunne indvies. Ved denne lejlighed havde Klaverfabrikken sammensat et Co2-venligt musikprogram med Peter Bastian, Tom McEwan, Mary May Love og henholdsvis Danmarks og Europas bedste beatboxer, Tatrix og RoxerLoops.

Fremtiden for projeket byder på mange spændende ideer. Man arbejder på at færdiggøre LED-belysninger i hele huset. Man vil gerne nedsætte forbruget i baren med genbrugsglas og økologisk producerede drikkevarer og derudover vil man gerne etablere en 100% akustisk Co2-neutral scene på husets tag med udsigt over slot og skov i selskab med solcelleanlægget. Dertil er man igang med at undersøgen mulighederne for at plante vertikale haver på husets vægge.

Ideerne er mange og det samme er viljen fra de mennesker der arbejder med at gøre Klaverfabrikken til et grønt og bæredygtigt spillested.